.

4. travanj - Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

04 Travanj 2017

Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

4. travnja je Rezolucijom o pomoći u protuminskom djelovanju (A/RES/60/97) proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. godine.

Svake godine na taj dan pozivaju se države svijeta kako bi uz pomoć UN-a i ostalih relevantnih organizacija pomogle u uspostavi i razvoju nacionalnih sustava protuminskog djelovanja u zemljama u kojima mine i eksplozivni ostaci rata još uvijek prijete zdravlju i ugrožavaju sigurnost života građana te usporavaju socijalni i ekonomski razvoj. Međunarodnom kampanjom želi se ukazati na opasnost od mina, ali i potaknuti na solidarnost i pomoć osobama stradalima od mina i njihovim obiteljima te podsjetiti globalnu zajednicu na važnost rješavanja ovog problema.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stupnjem zagađenja minama i trenutno je na području teritorije BiH ugroženo oko 920.000 stanovnika, od čega je u visokom riziku njih oko 155.000.

Život stanovnika u BiH je u stalnoj opasnosti a o tome govori i podatak da je od okončanja rata u BiH od mina stradalo 1.669 osoba, od čega smrtno 588. U tom prazdoblju život je izgubilo i 44 deminera. /d.b./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa