.

Prije 37 godina umro Josip Broz Tito

04 Svibanj 2017

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, preminuo je na današnji dan, 4. svibnja 1980. godine u Ljubljani. Tito je danas za jedne ratni zločinac i diktator, za druge veliki državnik i antifašist.

5. svibnja, dan poslije, specijalnim vlakom iz Ljubljane u Beograd stigao je kovčeg s posmrtnim ostacima Josipa Broza. Mimohodi su bili organizirani po radnim organizacijama i svi zaposleni bili su obvezni ići na njih. 8. svibnja, na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisustvo mnogih delegacija sahranjen je Josip Broz Tito.

Tito danas

Prije nekoliko godina njemački magazin "Bild" sastavio je listu najvećih masovnih ubojica koji su obilježili 20. stoljeće. Na "Top 10" našao se i maršal Josip Broz Tito. Prije dvije godine sličan popis sastavio je i britanski "Daily Mail" gdje se Tito našao na 13. mjestu. Za jugoslavenskog  državnika i komunističkog vođu kažu da je na čelo komunističke partije Jugoslavije došao nakon Staljinovih čistki tridesetih godina prošlog stoljeća, u kojima je i sam sudjelovao.

Smatra se da je Titov režim odgovoran za smrt oko 570 tisuća ljudi. Pamti se pokolj na Bleiburgu, pamte se križni putevi, Huda jama, kao i koncentracijski logori poput Golog otoka. Treba napomenuti da jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća kako navode mnogi povijesničari i danas u BiH ima svoje sljedbenike i ljubitelje u pojedinim političkim strankama i njihovim simpatizerima.

Jedno je sigurno da je Tito neizostavni dio naše povijesti, a kakvu je ulogu imao u njoj, koliko je donio dobroga, koliko zla posao je isključivo za objektivne povjesničare. /d.b./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa