.

AccuWeather: Ekstremno toplo ljeto na Balkanu

11 Svibanj 2017

Dugi periodi toplog vremena, uključujući i nekoliko opasnih toplotnih valova, obilježit će vremenske prilike tijekom ljeta širom južne i istočne Evrope, objavio je AccuWeather.com.

Dugo, toplo ljeto i duža razdoblja s temperaturama iznad prosječnih za to doba godine obuhvatit će prostor od Italije do Balkanskog poluotoka.

Nasuprot tome, stanovnici Velike Britanije i Irske neće se baš ugrijati ovog ljeta, a između ovih područja s različitim vremenskim prognozama naći će se zemlje od Francuske do Češke sa čestim olujnim vjetrovima.

Našu regiju posebno u srpnju i kolovozu očekuju opasne vreline i temperature iznad 32 stupnja celzija koje će se zadržavati i duže od jednog tjedna.

"Rekordno visoke temperature moguće su tijekom najintenzivnijih toplotnih valova", upozorava meteorolog Alan Reppert.

Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj prijeti najveća opasnost od vrućina, a meteorolog Tyler Roys dodaje da će drugi problem predstavljati smog i loš kvalitet zraka.

Ekstremne vrućine u južnoj i istočnoj Europi ograničit će količinu padavina, što će povećati rizik od suše uprkos natprosječnim padavinama od siječnja do travnja

Širom Balkana nastavit će se stradanje usjeva koji su već pogođeni proljetnom hladnoćom, a sada im slijede nedostatak padavina i intenzivna toplota tijekom ljeta./klix.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa