.

ČOVIĆ S VUČIĆEM: Prioritet stabilna i europska BiH uz ravnopravnost svih naroda

03 Lipanj 2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Brdo kod Kranja, u Sloveniji, gdje se danas održava sastanak lidera država jugoistočne Europe Proces “Brdo Brioni”, a prvi sastanak održao je s članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Čović, koji u Sloveniji predvodi državno izaslanstvo Bosne i Hercegovine, izjavio je uoči puta da je BiH ključ stabilnosti cijele regije. U tet-a-tet susretu s novim predsjednikom Srbije prije plenarnog sastanka, Čović je naglasio da je prioritet stabilna i europska BiH uz ravnopravnost svih naroda.

On je naglasio da vjeruje da će kao jednu od tema na današnjem sastanku čelnika država jugoistočne Europe, nametnuti poziciju BiH na euroatlantskom putu i odnose sa susjedima.

Predsjednik Srbije, osim s Čovićem, imat će i bilateralni sastanak s predsjednikom Republike Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom, koji je ove godine počasni gost summita “Brdo – Brioni”.

Predviđeno je da na marginama foruma razgovara i s predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim.

Proces “Brdo – Brijuni” prvo su službeno Vučićevo putovanje izvan zemlje, otkako je u srijedu, 31. svibnja, položio prisegu i stupio na dužnost predsjednika Republike.

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno povjerenje, predanost stabilnosti i europskim vrijednostima u regiji jugoistočne Europe, najavljeno je iz ureda slovenskog predsjednika.

Proces Brdo – Brijuni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na jugoistijeku Europe.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni dužnosnici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje sudionik dijaloga.

 

/Fena/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa