.

Milanović komentirao posjet Dodika, a prozvao i Komšića: "On parazitira na hrvatskom narodu"

17 Rujan 2020

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je gostujući na Austrian World Forumu odgovarao na pitanja novinara, pa i hrvatskih koji su ga pitali o posjetu Milorada Dodika. Zbog toga su ga mnogi kritizirali, naročito predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović te Željko Komšić, koji je Milanovića čak usporedio s Lukašenkom, prenosi dnevnik.hr.

"Ja sam se čuo s gospodinom Izetbegovićem ranije, rekao sam mu za ovo. Pozvao sam ga da dođe u Zagreb kad god hoće. Nadam se da će doći, da neće podleći pritisku čaršije, galami i i prizemnim uvredama. Ja sam hrvatski predsjednik. Mene zanima ne samo status Hrvata nego i stanje u susjednoj državi koja je sastavljena '95. na jedan način koji nije idealan, ali Bože moj. Ako je nešto Yugo 45, ne možemo biti Passat. Ali Yugo 45 ide", rekao je Milanović i dodao da se svjesno krše pravila koja su preuzeta i potpisana prije 25 godina.

"Sad sam konačno čuo da su oni koji to rade svjesni da ih krše. S argumentima da nema konstitutivnih naroda. Pa ja bih volio da je u idealnom svijetu tako, ali nije. Hrvatska je država hrvatskog naroda, ali imamo visok status zaštite nacionalnih manjina. I u Hrvatskoj je nemoguće da za predstavnike manjina glasuju oni koji nisu pripadnici tih manjina. Hrvati u BiH nisu manjina, ali su u manjini. Brojčano i ako ih hoćeš zlostavljati, vrlo lako, radiš to zato što možeš", rekao je Milanović i dodao kako se to događa posljednjih 15 godina.

Milanović je zatim postavio retoričko pitanje.

"Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva prema Daytonu. Je li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korijenu svih nesporazuma. Tri člana Predsjedništva BiH su predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika. Nije savršeno, ali je tako trenutno. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato što mogu, jer su na pik uzeli najmalobrojniju zajednicu", izjavio je.

"Sad moramo sjesti jer drugačije ne možemo ozbiljno razgovarati. Gospodina Komšića izabrao je određeni broj građana BiH. Ja ne mislim da su glasali za njega da povrijede Hrvate, ali Komšić mora biti svjestan posljedica svog političkog rada. On ustvari parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. I dok se to ne promijeni, situacija će biti nenormalna", smatra Milanović.

Kaže da je u korijenu svih problema u BiH to što, kako kaže, jedan narod bira dva predstavnika. Rekao je i da je Milorad Dodik sugovornik i da je on tu da razgovara. Želi razgovarati s predstavnicima triju konstitutivnih naroda.

"Želim razgovarati s predstavnicima konstitutivnog naroda. Gospodin Komšić zna otići do Bruxellesa. Tamo su dva konstitutivna naroda. Nije točna tvrdnja da toga nema u Europi. Sad smo čuli da ljudi misle rušiti Dejtonski ugovor. S gospodinom Dodikom nitko ne razgovara. On je izabran, on je za vrijeme rata u Hrvatskoj sačuvao čiste ruke, da tako kažem. Ima puno stvari s kojima se ja ne slažem, ali to sam mu rekao. I u smislu retorike i odnosa prema zločinima u BiH. Ja ga ne poznajem od jučer, mi se poznajemo godinama", kaže Milanović.

Najavljene poteze bošnjačke politike 2022. smatrat ćemo jednostranom revizijom Daytonskog sporazuma

Iz Ureda predsjednika objavili su priopćenje o sastanku.

“Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi.

Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos”, objavili su.

Dodik: “Hrvatski član Predsjedništva se ne bavi nijednim pitanjem Hrvata”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanaka, medijima se obratio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je kazao kako su teme sastanka su bile poštivanje Daytonskog sporazuma, most na Savi, ali i migranti kojih u djelu oko Bihaća ima oko 10 tisuća.

“Ključno pitanje je pitanje političkih odnosa. Daytonski sporazum je donio mir, ali nizom intervencija međunarodnog faktora došlo je do urušavanja osnovnih principa odnosa u BiH. Najviše je stradala konstitutivnost naroda tako da danas možemo da vidimo pokušaje najvećeg naroda, bošnjačkog, koji pokušava da majorizira poziciju Hrvata i Srba, ali i Republike Srpske”, kazao je Dodik.

On je kazao i kako je na današnjim sastancima uočeno da je “bošnjačka strana predvođena SDA-om prije nekoliko mjeseci donijela deklaraciju o novoj Bosni i Hercegovini koja ne predviđa niti entitete niti konstituivne narode.

“Hrvatska ima značajnu ulogu, ona je članica EU, treba osigurati da konstitutivni narodi imaju zaštićena svoja prava. Mi iz RS imamo dobru suradnju s političkim predstavnicima Hrvata, ali to nije na štetu Bošnjaka”, izjavio je Dodik.

“Konstitutivnost se ne poštuje. To se najbolje vidi iz toga što se hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić cijelo ovo vrijeme ne bavi nijednim pitanjem i problemom koji se odnosi na Hrvate”, rekao je Dodik, koji se na početku službenog posjeta Zagrebu sastao sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Dodik je istaknuo kako je posjet Zagrebu služben i kako ni članu Predsjedništva BiH Šefiku DŽaferoviću, niti Komšiću “nitko ne brani da idu bilo gdje”, prenosi RTRS.

Mitropolit Porfirije je na sastanku sa Dodikom rekao kako je važno jedinstvo, te dodao da ovo nije posjeta nekog stranca, nego nekoga tko je blizak.

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa