.

Danas se obilježava Svjetski dan studenata

17 Studeni 2020

Međunarodni dan studenata proglašen je 1939. godine u Londonu od strane Međunarodnog vijeća studenata kao znak sjećanja na studentske prosvjede u Pragu koje su Nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncentracijske logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.

Zanimljivo je da su se na ovaj datum dogodili i drugi događaji koji su povezani sa studentskim nemirima. Godine 1973. grčka vojska je napala na zgradu atenske politehnike, u kojoj su se zabarikadirali studenti. Otpor studenata je predstavljao početak kraja diktature koja je trajala do srpnja sljedeće godine. Zbog tih događaja Grčka je 17. studeni proglasila kao Dan grčkih studenata.

Godine 1989. na današnji dan dogodio se otpor studenata u Čehoslovačkoj. Češki i slovački studenti su se suprotstavili vladi koja je željela ugušiti pobunu studenata protiv komunističkog režima. Njihov otpor je predstavljao početak takozvane baršunaste revolucije, koja je pomogla padanju režima. U Češkoj i Slovačkoj se ti događaji povezuju s borbom za slobodu i demokraciju, te se 17. studeni slavi kao nacionalni praznik.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa