.

U Travniku osnovano Udruženje fotografa BiH: Siva ekonomija i CIPS uništavaju fotografski zanat

01 Ožujak 2016

U Travniku je osnovano Udruženje fotografa BiH koje okuplja vlasnike obrta iz oba bosanskohercegovačka entiteta.

 

Cilj je zaštiti interese profesionalaca koji su godinama ulagali u opremu i redovno državi izmiruju sve obveze. S druge strane, mogle se čuti na skupu Travniku, država je odlukom da se fotografiranje za osobne dokumente obavlja isključivo u uredima CIPS-a ovu profesiju dovela do prosijačkog štapa. Osim, toga problem je i siva ekonomija.

-Ljudi koji se danas bave ovim poslom su u nezavidnom položaju. Fotografima u BiH je uskraćeno pravo na rad jer država je uzela taj posao. To je jedinstven primjer u Europi. Za osobne dokumente građane slika država. Mislim da država mora to izmijeniti i dati i nama pravo na rad,a građanima mogućnost da biraju. – kazao nam je Šaban Bubalo, fotograf iz Maglaja i predsjednik Skupštine Udruženja fotografa BiH.

U narednom periodu fotografi najavljuju kako će poduzeti konkretne korake kako bi ostvarili svoje pravo na rad, ali i zaštitili autorska prava jer brojni web portali nelegalno koriste autorske fotografije i za to ne plaćaju nikakvu naknadu.

Na okupljanju fotografa mogla su se čuti sasvim drugačija iskustva iz regiona kada je u pitanju fotografiranje za osobne dokumente. Tako u Srbiji i Hrvatskoj građani mogu birati između fotografiranja kod privatnih fotografa i u državnim uredima i tako je u većini zemalja Europske Unije. Francuska je pokušala sa modelom koji je sličan ovom u BiH.

-Francuska je kao i BiH uzela fotografima kruh iz ruku. Fotografi su tužili i izgubili na francuskim sudovima, ali su dobili presudu na Sudu u Strazburu i Francuska ih je morala obeštetiti. I mi ćemo ići ovim putem kao fotografi u Francuskoj i tužit ćemo na našim sudovima. – kazao  je za Dnevni avaz Ahmed Bajrić Blicko, jedan od članova novoformiranog Udruženja. /avaz.ba/

 

Izvor fotografije: avaz.ba

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa