.

POVIJESNI DIPLOMATSKI CENTAR: Kada će Hrvatska izvršiti obećanje i otvoriti konzulat u Travniku?

23 Ožujak 2016

Veliki broj hrvatskih državljana i važnost središnje Bosne u povijesti hrvatskog naroda, budući da su Hrvati, ne jedini, ali u velikoj većini građana koji imaju hrvatsko državljanstvo, nije bilo dovoljno da se u Županiji Središnja Bosna, odnosno u njenom centru – Travniku, otvori konzulat Republike Hrvatske.

Iako se godinama o tome priča, ipak dolaskom bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića u središnju Bosnu u prosincu 2014. godine, uključujući i općinu Travnik, gdje je posjetio Hrvatsku bolnicu „Dr fra Mato Nikolić“ i franjevački samostan u Gučoj Gori, dano je čvrsto obećanje da će Republika Hrvatska u 2015. godini otvoriti konzulat u Travniku.

Svjedoci smo, od navedenog dolaska je prošlo više od godinu dana, a već je i 2016., a od konzulata u Travniku još uvijek nema ništa. U Hrvatskoj se vlast promijenila, umjesto SDP-a, vodeću ulogu u novoj Vladi RH ima HDZ, čiji su dužnosnici u više navrata, kako u predizbornoj kampanji, tako i izvan iste, otvoreni govorili, tj. obećavali, konzulat u Travniku. Budući da je nova Vlada RH već uvelike preuzela dužnost, te započela sa ispunjavanjem obećanja i provedbom svojih politika, trebalo bi se početi, kako je očekivano i dugo najavljivani, i sa konkretizacijom aktivnosti glede otvaranja konzulata u Travniku.

ŽSB i Travnik definitivno zaslužuju konzulat. ŽSB je, nakon Hercegovačko-neretvanske županije, najveća županija po broju hrvatskih državljana u BiH, a Travnik je najmnogoljudnija općina i najveće urbano središte ŽSB, kao i općina u kojoj živi veliki broj hrvatskih državljana. Uz to, Travnik je i administrativno sjedište županije, te ujedno ima i sjajan zemljopisni položaj jer je u centru ŽSB, što je veoma korisno jer je cilj da konzulat bude na usluzi svim žiteljima ŽSB sa hrvatskim državljanstvom, neovisno u kojoj općini ŽSB živjeli. Upravo udaljenost određenih općina od najbližeg konzulata RH u Sarajevu je stvaralo velike probleme. Ovo područje, točnije Travnik, i u povijesti su bili mjesta u kojima su djelovali konzulati. Naime, Travnik je od 1699. godine, uz dva manja prekida, u narednih 150 godina, do 1850. godine, bio sjedište bosanskih namjesnika, a u tom je periodu u Travniku stolovalo 77 bosanskih vezira. Početkom 19. stoljeća u Travniku su otvoreni i prvi konzulati (Francuske i Austrije) i Travnik postaje i diplomatsko sjedište. Sa otvaranjem konzulata RH u Travniku, na neki način, ponovo bi Travnik dobio status diplomatskog centra.

Dakle, ŽSB kao županija sa velikim brojem hrvatskih državljana i grad Travnika kao administrativni, kulturni, obrazovni, politički i povijesni centar ŽSB nesumnjivo zaslužuju konzulat RH. Od Vlade RH se očekuje da ispuni obećanje, kako prema hrvatskim državljanima u ŽSB, tako i politički gledano prema svojim biračima jer je HDZ, između ostalog, zahvaljujući osvojenim svim mandatima iz iseljeništva, a najveći broj birača odnosi se na BiH, pobijedio na izborima i preuzeo vlast.

Konzulat bi značajno olakšao obavljanje administrativnih poslova i ostvarivanje prava koje imaju hrvatski državljani u ŽSB. Kao diplomatsko predstavništvo RH imao bi i snažnu političku poruku u pravcu podrške opstanku Hrvata u središnjoj Bosni, osobito u Travniku gdje je nad Hrvatima u proteklom ratu, a i nakon rata, izvršeno etničko čišćenje i brojni zločini. Stoga, konzulat u središnjoj Bosni, odnosno u Travniku, je potrebno što prije otvoriti iz više razloga i učinci istog bi bili veoma pozitivni. /poskok.info/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa