.

Podignuta optužnica za ratni zločin u Travniku

20 Svibanj 2016

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mirsada Hodžića, zvanog "Abu Džafer", ranije se zvao Abdalla Hany, rođenog 1970. godine u Egiptu, nastanjenog u BiH, ranije osuđivan.

 


Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme sukoba između Armije RBiH i HVO-a, na području Travnika, u svojstvu pripadnika posebne jedinice odreda „El Mudžahid“, pri Trećem korpusu Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Navedeni je optužen da je u listopadu 1993. godine, na području Travnika, u namjeri uzimanja za taoce osoba hrvatske nacionalnosti u cilju razmjene za zarobljene pripadnike odreda „EL Mudžahid“, naoružan, zajedno s drugim osobama, uz prijetnju oružjem, ušao u stan u kojem su živjeli civili hrvatske nacionalnosti, odakle su izveli I.F. i K.P., koje su uz prijetnje po život izveli iz zgrade do vozila u kojem se nalazio još jedan civil hrvatske nacionalnosti I.R., te su otete civile odveli u mudžahedinski kamp u mjestu Orašac, gdje su se nalazila još dva oteta civila D.A. i D.P.

Nakon toga, optuženi je zajedno s drugim osobama mučio i zlostavljao otete civile, nanoseći im snažan tjelesni i duševni bol i patnje, kao i tjelesne ozlijede.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, sudjelovao u protuzakonitom uzimanju talaca i zatočenju i pomagao u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnji i mučenju otetih civila, čime je počinio kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. /FENA/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa