.

Tvrtko Milović: Kompromis je moguć, pitanje Travnika treba riješiti prije Mostara

22 Svibanj 2016

Istina, Mostar i Travnik nemaju istu prošlost. Svaki grad je zaseban i ima svoje specificnosti, kaže u izjavi za Hrvatski Medijski Servis politički analitičar, glavni urednik TV Kiss Tvrtko Milović, komentirajući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se ustroj Mostara i Travnika ne mogu povezivati jer je, kako je rekao, Mostar u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu imao specijalni status na osnovu specijalne prošlosti, koje u Travniku, po Izetbegoviću, nije bilo.

 


-Ono sto je činjenica jeste da su Hrvati Travnika prošli mnogo gore nego Bosnjaci Mostara, napominje Milović.

Tijekom godina Bošnjaci su, kaže, potpuno privatizirali ulogu žrtve, pa su tako i stradanje Mostaraca predstavili kao isključivo stradanje Bošnjaka Mostara, dok s druge strane, o stradanju travničkih Hrvata traje dosljedna šutnja. U tome, naglašava, i leži razlika između ova dva grada.

Ono što ova dva grada povezuje, po Milovićevom mišljenju, jeste njihov značaj. Naime, koliko je Bošnjacima bitan Mostar, toliko je Hrvatima bitan Travnik, kaže.

-S obzirom da je Bakir Izetbegović nastavlja politiku svog oca, koji je i odgovoran za stradanje Hrvata Travnika, logično je političko licemjerje iz njegove izjave. On može razdvajati to pitanje, ali ovaj put je odgovornost isključivo na hrvatskim političarima da uvjetuju vezanje tog pitanja, kaže Milović za HMS.

Ipak, određeni kompromis je, po njegovom mišljenju, moguć.

-Ukoliko Izetbegović, zaista, inzistira na razdvajanju pitanja Mostara i Travnika onda pitanje Travnika treba riješiti prije Mostara, smatra sugovornik Hrvatskog Medijskog Servisa. /HMS/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa