.

Velimir Valjan: Status grada je najbolje rješenje za razvoj Travnika

07 Rujan 2016

U nastavku donosimo intervju sa dr. Velimirom Valjanom, nositeljem liste Hrvatske koalicije za Travnik za OV Travnik i ravnateljem Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“.


Dr. Valjan, na samom početku, budući da ste desetak godina bili odsutni iz politike, moramo Vas pitati, koji su osnovni motivi ili razlozi zbog kojih ste se odlučili ponovo politički angažirati?


Točno da nisam bio izravno politički aktivan već jedno desetljeća, ali naravno da sam pratio političke procese, od općinske do državne razine vlasti. Osnovni motiv za moj ponovni politički angažman je želja da svojim iskustvom i znanjem pomognem grupi mlađih osoba sa novim i naprednim idejama okupljenih oko programa razvoja općine Travnik. Moja namjera i želja je da mlađe osobe preuzmu inicijativu i odgovorenost za svoju budućnost, a da im mi iskusniji budemo podrška na tom putu. Mladi Travničani raspolažu novim znanjima, te je potrebno samo malo više povjerenja u njihove sposobnosti, odnosno pružiti im priliku, a rezultat sigurno neće izostati.

 

Prije nego ste napustili politiku obavljali ste funkcije predsjedatelja OV Travnik i predsjednika Sabora ŽSB. Dakle, bili ste jedan od vodećih ljudi u HDZ BiH u Travniku i Županiji Središnja Bosna. Možete li komparirati političku situaciju i položaj Hrvata u Travniku i ŽSB onda i danas?


Po mom mišljenu, situacija je pogoršana. Prije deset godina je bilo više optimizma jer se očekivalo pravednije uređenje naše općine. Na ekonomska kretanja se također pozitivnije gledalo. Uz to, bilo je razdoblje koje krasio aktivniji povratak, a danas je obrnuta situacija, na sceni je masovno iseljavanje, osobito mladih. Demografske promjene izravno utječu na izborne rezultate, a tako i na politički položaj naroda. Prije je bilo i više povjerenja da će se riješiti mnogo sporna pitanja kao što su povratak zgrade KŠC „Petar Barbarić“ u cjelini ili rasvjetljivanje počinjenih zločina nad travničkim Hrvatima. Izostanak rješenja navedenih problema otežava političke i etničke odnose u Travniku. To svakako nije dobro. Slična situacija je i na razini županije jer se i u drugim općinama, kao i u Travniku, događaju gotovo identični trendovi i vidljivi su slični problemi.

 

U posljednje vrijeme se aktualiziralo pitanje statusa Travnika, odnosno uređenje Travnika. Što je po Vama najbolji model za Travnik?


Najbolje rješenje za Travnik je preustroj općine Travnik u grad Travnik, sa jednom administracijom, ali sa više izbornih područja. Dakle, ne radi se niti o kakvoj podjeli grada kako zlonamjerno neki prezentiraju. Ravnopravnost svih naroda i građana nije i ne smije se smatrati podjelom. Na ovaj način će se iskoristiti pozitivniji imidž grada u odnosu na općinu u funkciji razvoja Travnika, te omogućiti ravnopravnija zastupljenost svih naroda, ali i područja grada, u gradskom vijeću. Danas nije takva situacija. U aktualnom OV postoji dominacija jednog naroda, te potpuno nejednaka zastupljenost vijećnika u OV između područja unutar općine. Naime, određeni dijelovi općine imaju višestruko veći udjel u broju vijećnika u OV, nego u broju stanovnika u općini, dok iz nekih dijelova općine uopće nemamo vijećnika. Takvo nešto djeluje negativno na ujednačen razvoj cijele općine i distribuciju općinskih sredstava za realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata. Kao posljedicu imamo rast nezadovoljstva žitelja i osjećaje manje važnosti i zapostavljenosti.

 

Jedan od dokumenata koji je izazvao veliko interesiranje javnosti je „Promemorija travničkih Hrvata“ potpisana od strane predstavnika stranaka sa hrvatskim predznakom, ali i drugih organizacija. U Promemoriji su navedena načela uređenja Travnika kao gradske zajednice. Smatrate li da navedeni dokument može biti temelj i putokaz za razgovore o budućem uređenju Travnika?


„Promemoriju travničkih Hrvata“ smatram izuzetno vrijednim dokumentom, koji može poslužiti kao dobra osnova za razgovore oko statusa Travnika, ali i svih drugih, osobito multietničkih jednica lokalne samouprave u BiH. Uvažavanje načela sadržanih u „Promemoriji travničkih Hrvata“ je put prema stvaranju pozitivnijeg političkog i društvenog ambijenta u općinama i gradova u kojima bi svi građani i narodi bili istinski, a ne deklarativno, ravnopravni. Ostvarivanje tog postignuća je elementarna pretpostavka agilnijeg angažmana oko gospodarskih i dugih razvojnih pitanja.

 

Vi ste nositelj liste Hrvatske koalicije za Travnik. Smatrate li da je bolje riješenje da stranke okupljene oko HNS-a idu sa zajedničkom listom za OV Travnika i zajedničkim kandidatom za načelnika Travnika ili odvojeno sa dvije ili više listi i kandidata?


U potpunosti sam za zajedničku listu. Podržavam zajedništvo stranaka u koaliciji. To omogućava da se napravi kvalitetna lista, uz sprječavanje gubitka glasova što može pogubno jer je to opasnost da se smanji broj vijećnika u OV.

 

Kakav rezultat očekujete? Može li se po Vama ostvariti bolji rezultat nego na prethodnim lokalnim izborima?


Ja sam optimista. Dakle, očekujem bolji rezultat i najmanje jednog vijećnika više u OV nego što sada imaju stranke okupljene oko HNS-a.

 

Ukoliko uđete u OV Travnik, koji će biti prioriteti u Vašem radu?


Prioriteti će biti ustrajavanje na preustroju općine Travnik u grad Travnik jer sam uvjeren da je to najbolje rješenje za sve građane Travnika. Uz to, definitivno ćemo svi trebati raditi na kreiranju povoljnijeg investicijskog ambijenta kako bi se potaknuli postojeći i privukli novi inestitori, a tako otvorili nova radna mjesta i zadržalo stanovništvo, osobito mladi, kako ne bi morali ići u inozemstvo. Iako općina nema velike ingerencije za gospodarstvo, onaj segment za koji je zadužena, treba maksimalno iskorsititi u funkciji razvoja Travnika i stvaranja boljih uvjeta za život u Travniku.

 

Vi ste ujedno i kirurg i ravnatelj Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“. Kakva je situacija u ustanovi koju vodite i koje ključne aktivnosti ili projekte možemo očekivati u skorije vrijeme?


Situaciju bih ocijenio zadovoljavajućom. Glavni problem je, kao i u većini drugih zdravstvenih ustanova, nezavidna financijska situacija. Međutim, unatoč tome uspijevamo uredno izmirivati sve obveze. Uz to, drugi problem je odlazak zaposlenika jer je dobro poznato svima da je medicinski kadar jedan od najtraženijeg kadra u EU. Ipak, mnogo više je pozitivnih primjera kao što su osposobljen novi mladi specijalistički kadar, uvedene nove procedure i nabavljena suvremena oprema. Svakako je najveći pomak napravljen na području poboljšanja uvjeta za boravak, liječenje i rad. Bilo je nekoliko projekata, ali istaknut ću samo najvažniji, a to je izgradnja šeste lamele koja je u tijeku. Nakon višegodišnjih aktivnosti na osiguranju financijskih sredstava, neophodnih dozvola i suglasnosti i provedbe postupaka javne nabave, izgradnja je konačno krenula. Očekujemo završetak iste naredne godine u listopadu mjesecu.

/o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa