.

Tužiteljstvo BiH: Predmet Miletići prebacit će se pravosuđu ŽSB

19 Lipanj 2018

Predmet ratnog zločina nad Hrvatima u selu Miletići kod Travnika trebao bi biti prenesen pravosuđu Županije Središnja Bosna, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH za Dnevnik.ba

Tužiteljstvo BiH predložilo je Sudu BiH da se predmet ratnog zločina nad Hrvatima u selu Miletići kod Travnika prenese na procesuiranje pravosuđu Županije Središnja Bosna, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH za Dnevnik.ba.

Na upit poslan 25. travnja 2018. godine, nakon gotovo dva mjeseca, iz Tužiteljstva BiH su za Dnevnik.ba odgovorili kako su podnijeli prijedlog Sudu BiH da se ratni zločin u selu Miletići prebaci na procesuiranje pravosudnim organima Županije Središnje Bosna.

"U predmetu koji se odnosi na 4 osumnjičene osobe, zbog ratnog zločina u mjestu Miletići u kojem je stradalo 5 žrtava, prije oko 2 mjeseca podnesen je prijedlog Sudu BiH za prenošenje vođenja postupka na procesuiranje pravosuđu KSB / SBK", stoji u odgovoru iz Tužiteljstva BiH.

Ni nakon 25 godina od zločina nad Hrvatima u selu Miletići kod Travnika nema odgovornih.

U tom su mjestu, 24. 4. 1993. godine mudžahedini i lokalne postrojbe tzv. Armije BiH ubili petoro Hrvata, od kojih je četvoro civila.

Protjerali su 60-ak mještana sela koji su neko vrijeme bili zarobljeni u selu Mehurić u kojem je bilo sjedište odreda El-mudžahid, a zapovjednik mudžahedina, Abu Haris, odbio je razmjenu hrvatskih civila. Prema iskazu jednog od preživjelih svjedoka, sam Alija Izetbegović je mještanima Muslimanima na ovom području kazao kako, ako oni neće napasti Miletiće, onda trebaju pomoći mudžahedinima koji će to obaviti za njih.

Za ovaj zločin kaznene odgovornosti oslobođeni su Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa tzv. Armije BiH i Amir Kubura, zapovjednik 7. muslimanske brigade.

Sudsko vijeće u predmetu "Hadžihasanović - Kubura" ustanovilo je kako su zločin protiv civilnog stanovništva nesumnjivo počinili "mudžahedini i domaći islamski fundamentalisti", ali da to nema veze s 3. korpusom tzv. Armije BiH jer "se ne može zaključiti da su to bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine".

Raspravno vijeće u predmetu Hadžihasanović - Kubura nije uspjelo dokazati da su u travnju 1993. godine mudžahedini bili podređeni 3. korpusu tzv. Armije BiH i bili uključeni u njegov sastav.

Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa