.

Poznati misionar fra Ivica Perić posjetio Travnik i održao predavanje

19 Listopad 2018

Dana 18. listopada 2018. godine u Auli Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić" u Travniku održan je susret učenika Osnovne škole, Gimnazije, nastavnika, profesora te Uprave Centra s fra Ivicom Perićem, bosankim franjevcem, misionarom u Ruandi. Fra Ivica je rođen u Kiseljaku i više od 25 godina djeluje i radi u Africi.

Na početku susreta nazočne je pozdravio ravnatelj Centra, vlč. Željko Marić te najavio fra Ivicu kao ¨čovjeka koji je svoj život posvetio drugima¨ i koji vodi misiju koju je osnovao mučenik, otac Vjeko, također bosanski franjevac. 

Nakon toga, predstavio se i fra Ivica te u kratkim crtama opisao način života ljudi svoje župe. Nazočni su imali priliku još vjerodostojnije upoznati način života i rada fra Ivice te Centra ¨Otac Vjeko¨ kroz kratki film. Misionar je naglasio da je Centar izgrađen i živi zahvaljujući donacijama isključivo hrvatskog naroda.

Inače, u sklopu Centra nalazi se vrtić, osnovna te tri srednje škole, koje su proglašene ¨uzor školama¨ i to u konkurenciji svih 389 ruandskih srednjih škola. Mladima kroz obrazovanje nude priliku za bijeg od siromaštva, a to je bio i san fra Vjeke. Također, djeca i mladi u Centru imaju i po jedan topli obrok, koji im je uglavnom i jedini dnevni obrok te uniformu koju šiju učenici strukovnih škola. Hranu i materijal za odjeću siromašnoj djeci misionari plaćaju donacijama koje dobivaju od svih.

Stoga, učenici Osnovne škole i Gimnazije, zajedno s profesorima razredne i predmetne nastave te Uprava i Sjemenište škole proveli su misijsku akciju povodom Izvanrednog misijskog mjeseca, a sav prihod uručen je ovom prigodom Fra Ivici Periću za potrebe Centra ¨Otac Vjeko¨. Osnovna škola, Gimnazija i Sjemenište prikupili su 3,022,57 KM.

Nakon uručenog dara, nazočnima se obratila Josefin, mlada gospođa koja je osnovnu i srednju školu završila u Centru ¨Otac Vjeko¨, a danas je školovana i uspješna mlada žena, majka troje djece, koja živi u Njemačkoj. Svoje je obraćanje završila riječima na hrvatskom jeziku:¨Hvala vam za fra Ivicu, dajte nam još fra Ivica!¨

Ovaj je susret ujedno bio i redovita Duhovna obnova za djelatnike Centra.

IZVOR

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa