.

Travničke javne ustanove u funkciji huškanja na rat

20 Veljača 2019

Za sutra, 21. veljače 2019. godine najavljena je promocija ratno-huškačke knjige „Svjedoci zla“ o tzv. agresiji Hrvatske na BiH, a u organizaciji JU Gradska biblioteka Travnik i JU Centar za kulturu općine Travnik.

Ustanove koje financiraju svi građani Travnika, uključujući i one građane koji su protjerani od strane vojske koja se veliča u spomenutoj knjizi, su se stavile u funkciju huškanja na rat i nacionalizma. Goebbelsovski materijal se tako promovira u Travniku, od strane onih koji bi trebali promovirati kulturu i koji bi trebali biti u funkciji svih građana i naroda općine Travnik jer im upravo svi onii osiguravaju plaće.

Navedeni pamflet Akifa Agića i Faruka Vele govori o tzv. agresiji Hrvatske na BiH. Ipak, činjenica je da je nekoliko desetina tisuća Bošnjaka bilo u izbjeglištvu u Hrvatskoj, dok istovremeno u BiH, uključujući i Travnik, Armija BiH protjerivala na desetine tisuća Hrvata i rušila, palila i pljačkala njihovu imovinu. Kakva je to obrana od agresije kada se ubijaju civili i pljačkaju, pale i ruše kuće? Tko je onda uopće agresor u cijeloj priči? Kakav je to agresor koji osigurava smještaj, hranu i drugu pomoć? Tko je izvršio agresiju na Bikoše, Križančevo selo, Buhine kuće, Uzdol, Grabovicu, Trusinu? Bilo bi interesantno čuti odgovore na navedena pitanja, kako od autora, tako i organizatora.

Rukovodstva spomenutih travničkih javnih ustanova na ovaj način očito dopunjuju svoju djelatnost sa djelatnostiratno-huškačke propagande, iako je 20 tisuća Hrvata iz Travnika, dakle njihovih sugrađana i susjeda, bilo žrtva takvih propagandista. Međutim, to nije smetnja da iste podržavaju, a i moguće i gnusna djela koja su oni počinili i opravdavaju. Kao što su se njihovi istomišljenici 1993. godine služili tenkovima i puškama, sada se isti u 2019. služe propagandom i manipulacijama. Međutim, povijesne činjenice, bez obzira na medijsku i drugu mašineriju koju imaju, ne mogu se preokrenuti.

JU Gradska biblioteka Travnik i JU Centar za kulturu općine Travnik trebaju biti nositelji kulturnih aktivnosti u Travniku. Našoj općini doista treba dodatnog kulturnog sadržaja, a ne treba veličanje laži i vraćanje više od dva desetljeća u prošlost. Navedene kulturne ustanove trebaju osmišljavati i realizirati programe koji doprinose razvoju kulture, a ne osmišljavati i realizirati programe koji doprinose jačanju animoziteta i podjela./o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa