.

Bez jasnog razloga i objašnjenja portal "travnicki.ba" blokiran od strane Facebooka

25 Siječanj 2020

Početkom godine naš portal Travnički vjesnik blokiran je od strane Facebooka bez jasnog razloga i objašnjenja.

Naši administratori na Facebook-stranici "Travnički vjesnik" dobili su obavijest da je Facebook „ uklonio našu stranicu“ "travnicki.ba" jer „sadržaj objavljen na stranici nije u skladu s Facebookovim uvjetima i standardima zajednice“.

Nismo dobili nikakvo upozorenje niti pojašnjenje; sve dosadašnje objave s portala "travnicki.ba" su obrisane i domenu "travnicki.ba" nije moguće podijeliti putem Facebooka.

Žalili smo se na taj postupak Facebooku ali odgovor još nismo dobili. U međuvremenu članke ne pišemo jer ne dolaze do dijela čitatelja koji ih „otvaraju“ preko društvenih mreža, niti se mogu dijeliti preko Facebooka. Za sada nam nije poznato je li stranica trajno ili privremeno uklonjena, a nije nam poznato ni zašto se Facebook “odlučio” na taj korak.

Facebook uklanja postove koji se odnose na direktne prijetnje, samoozljeđivanje, terorističke poruke, verbalno zlostavljanje ili zastrašivanje, napade na javne figure, kriminalne aktivnosti, seksualno iskorištavanje i slično. Svrha je ljudima pružiti mogućnost povezivanja u sigurnom okruženju i pružiti im sadržaj koji informacijom pozitivno izgrađuje određene zajednice, stoga smatramo da će Facebook revidirati odluku o uklanjanju stranice jer ni po jednoj osnovi nije kršila pravila.

Svi se naši tekstovi objavljuju u skladu sa Standardima zajednice Facebook, tako da je moguće da se radi o cenzuri na društvenim mrežama najvjerojatnije radi lažnih prijava.

U posljednjih mjesec dana portal je najviše izvještavao o aktivnostima manifestacije "Advent u Travniku" koja je uspješno održana na zadovoljstvo svih građana Travnika stoga ne vidimo razlog prijave i blokade.

Nadamo se da će Facebook vratiti stranicu jer na ovaj način smanjuje se domet tekstova koje objavljujemo na portalu i sprječava da ih čitatelji dijele društvenim mrežama.

Uredništvo

Fotografija Travnički vjesnik.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa