.

FTV u COVID bolnici u Novoj Biloj: Od kapije i prolaska 'čistim putem' na odjel do skidanja opreme

06 Svibanj 2020

Federalna televizija boravila je u posjeti u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj. Prenosimo prilog iz Travnika koji je za "Federaciju danas" uredila Nađa Ridžić.

Nakon skoro dvomjesečnog stanja pandemije izazvane koronavirusom, koja je u Bosni i Hercegovini uzela 80 života, ekipa Federalne TV posjetila je Covid bolnicu u Novoj Biloj, u kojoj je od ponedjeljka na liječenju prvi pacijent iz Srednjobosanskog kantona.

Sve počinje od kapije bolnice, mjerenjem temperature i ispunjavanjem upitnika, koji se arhivira, a potom sa prvim čovjekom bolnice dr. Velimirom Valjanom, takozvanim čistim putem, ušlo se u prostor gdje je se bavio kompletan protokol pripreme za ulazak na odjel.

Nakon posljednje provjere zaštitne opreme, u kojoj medicinsko i nemedicinsko osoblje provodi po osam sati, ulazi se u kontaminirani dio u kojem je 25 kreveta s respiratorima i kisikom.

Na odjelu je od ponedjeljka pacijent, koji još samostalno diše uz pomoć specijalne maske.

"Ovo je prvi pacijent u ovoj bolnici i prvi pacijent u našem kantonu, koji se nalazi na respiratoru. S obzirom na to da se radi o starijoj osobi, koja ima rizične faktore za razvoj teškog oblika covida-19, pacijent je i dalje životno ugrožen", objašnjava dr. Marko Androšević, specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.

Medicinsko i nemedicinsko osoblje postupa po jasno definiranom protokolu. Na izlasku s odjela, s posebnom pažnjom i odgovornošću, skida se zaštitna oprema.

Prim. dr. Valjan navodi kako tim čini 50 ljudi - oni koji su direktno u kontaktu sa zaraženima, osoblje za spremanje hrane, osoblje u vešeraju, čistačice - i svi su u istoj su situaciji.

I svi oni, poput medicinskih sestara Nikoline Arapović i Anite Relota, povučeni sa odjela na kojima su radili, prošli su obuku za liječenje od bolesti sa kojom se prvi put susreću i od proglašenja pandemije su ovdje.

Valjan ističe da su najbitniji ljudi, koji su u ovom vremenu pandemije pokazali svoju ljudskost i profesionalnost. A nama poručuju da nastavimo biti odgovorni prema sebi i drugima, jer samo se tako možemo zaštititi od bolesti.

Video prilog pogledajte OVDJE

 

 

 

federalna.ba

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa