.

FOTO: Obilježena 28. godišnjica zločina na Galici

15 Svibanj 2020

Danas je na spomen obilježju Galica služena sveta misa, položeni su vijenci i upaljene svijeće za 14 ubijenih pripadnika HVO brigade “Travnička”.

Svetu misu povodom obilježavanja 28 godina od zločina na Galici predvodio je fra Zoran Livančić, župnik župe Dolac uz koncelebraciju brojnih svečenika travničkog dekanata. Fra Zoran je u propovijedi istaknuo da su na ovom mjestu, na planini Vlašić živote dali hrvatski branitelji, koji su se borili za slobodu ne samo hrvatskoga naroda, nego svih žitelja Travnika i lašvanske doline. Istaknuo je da nasilje mora nadvladati razum, da mjesta na svijetu ima za sve ljude i da rat nikada ne smije biti opcija u rješavanju životnih i svih drugih prepreka.

Žrtvama stradalih pripadnika Travničke brigade HVO-a poklonili su se članovi obitelji, članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Travnik i Županije Središnja Bosna, te politički predstavnici hrvatskog naroda u državnim, županijskim i općinskim tijelima vlasti.

Za zločine još nitko nije odgovarao

Srpske paravojne snage su 1992. godine na Vlašiću zarobili 19 pripadnika HVO-a. Većinu zarobljenika, od kojih su neki bili i ranjeni, okrutno su pobili, a petorica preživjelih razmijenjena su nakon desetak dana. Proveli su ih u zarobljeništvu u Skender Vakufu, Banja Luci i staroj Gradišći. Neki od njih s traumama nisu bili u stanju živjeti te je jedan od njih desetak godina nakon razmjene počinio samoubojstvo.

Srpske paravojne snage tog su dana zarobile, mučile i okrutno ubile četrnaestoricu pripadnika travničkog HVO-a: Luku, Matu i Slavka Babića, Slavka Didaka, Zorana Domića, Stipu Jerkića, Pericu Lukića, Tadiju Marjanovića, Ivu Martinovića, Žarka Meljančića, Slavka Pendeša, Dragana i Mirka Rimca i Ivu Stojaka. Iako je od ubojstva pripadnika HVO-a na Galici prošlo 28 godina optužnica za ovaj zločin nije još podignuta.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa