.

JU Bolnica Travnik: Izvršena prva operacija COVID pozitivne pacijentice

28 Srpanj 2020

U JU Bolnica Travnik izvršena je prva operacija nad pacijenticom pozitivnom na koronavirus.

“Četrdesetpetogodišnjoj pacijentici je zbog općeg stanja urađena traheotomija – otvaranje dušnika, kako bi se poboljšala funkcija pluća”, kazao nam je doktor Zulfo Purić, koji je bio na čelu vrijednog tima koji je izvršio zahvat, te dodao da je uobičajeno da se isti uradi petog dana od priključenja pacijenta na respirator.

Ovaj zahvat, osim kirurškog, nosi i veliki epidemiološki rizik, no sve je proteklo u najboljem redu.

Riječ je opasnosti po tim koji radi, jer postoji značajan rizik da se infekcija prenese tokom otvaranja disajnog puta pacijenta, no zbog kvalitetne i detaljne pripreme tima, korištenja opreme za ličnu zaštitu, kao i praćenje protokola u slučaju rizičnih okolnosti, zahvat je protekao odlično i očekuje se brzi oporavak pacijentice.

Važno je spomenuti da kod pacijentice nisu evidentirani nikakvi raniji zdravstveni problemi, te da je njeno zdravstveno stanje ozbiljno narušeno uslijed zaraze koronavirusom. Ovo ujedno može biti i upozorenje svima onima koji pandemiju koronavirusa ne uzimaju za ozbiljno i ne pridržavaju se mjera prevencije, kako bi zaštitili i sebe ali i druge.

Tim koji je izvršio traheotomiju COVID-19 pozitivne pacijentice u JU Bolnica Travnik bio je doktor Zulfo Purić, te doktorica Vildana Bahtić i doktor Emir Kalbić, anesteziologinje doktorice Mirela Hadžifejzović i Irma Nuhefendić, anestetičar Husein Sipčić, medicinska sestra Esmira Mrkonja i instrumentarka Lejla Đidić.

Kompletnom timu kao i JU Bolnica Travnik čestitamo na uspješnom zahvatu.

 

/tntportal.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa