.

VLAŠIĆ: Sutra „Volonterska akcija Via Dinarica projekta na planini Vlašić, područje općine Travnik“

02 Listopad 2020

"Volonterska akcija Via Dinarica projekta na planini Vlašić, područje općine Travnik“ , koji će se organizirati sutra, 3. listopada 2020. godine s početkom u 11:00 sati ispred planinarskog doma ‘’Erik Brandis’’ na Vlašiću.

Akcija na planini Vlašić je jedna u nizu volonterskih akcija koje se organiziraju kroz projekat Via Dinarica čiji je cilj očuvanje okoliša i promocija turizma temeljenog na prirodi, posebno sada kada dolazi savršena sezona pješačenja, kao i omogućavanje što većem broju ljudi da uživaju u sigurnom i potpunom doživljaju prirodnog okoliša. U tu svrhu tri planinarska udruženja, iz cijele Bosne i Hercegovine, bit će domaćini ove akcije u kojoj će sudjelovati i predstavnici donatora, relevantnih institucija, udruženja kao i ostali građani volonteri. Aktivnosti uređenja domova i održavanja i obilježavanja staza obavljat će se na planinarskoj ruti između dva planinarska doma, kojima upravljaju planinarska društva iz Travnika: „Paklarske stijene“ i „Vlašić“, FBiH, uz pomoć partnerskog planinarskog društva iz susjedne općine Kneževo, RS, Planinarsko društvo „Vilenska vrela“.

O projektu ViaDinarica

Via Dinarica je planinarska staza s tri glavne staze (bijela, zelena i plava) koja se proteže duž Zapadnog Balkana. Njen je cilj povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpi stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude. Koncept Via Dinarica promovira turizam u svrhu održivog ekonomskog razvoja zemalja, uz očuvanje okoliša i poštivanje sociokulturne raznolikosti i autentičnosti zajednica.

Dinarica unapređuje prilike za privredni razvoj u Bosni i Hercegovini kroz poticanje održivog razvoja turizma u prirodi. Via Dinarica podiže svijest o dobroj poslovnoj praksi i zaštiti životne sredine i razvija turističku ponudu temeljenu na jedinstvenim prirodnim ljepotama, tradicionalnim proizvodima i kulturno-istorijskoj baštini.

Cilj je uspostaviti koridor Via Dinaricakao turistički proizvod u vlasništvu zajednice, koji osigurava ekonomske prilike i održivu egzistenciju stanovništvu u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine.

Projekt Via Dinarica implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS). Glavni projektni partneri su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, te Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, koje i financijski podržava projekat.

Pored brojnih volontera u volonterskoj akciji će sudjelovati ambasador Italije u Bosni i Hercegovini (BiH) Nicola Minasi, direktorica Misije USAID-a u BiH, Nancy J. Eslick, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, Ingrid Macdonald, rezidentna predstavnica UNDP u BiH, Steliana Nadera,ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić,  načelnik općine Travnik,  Admir Hadžiemrić i direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa