.

OPĆINA TRAVNIK: Informacije o trenutnim aktivnostima Službe za zajedničke i komunalne poslove

30 Ožujak 2022

Služba za zajedničke i komunalne poslove obavještava građane o poslovima koji su u tijeku:

Kao najznačajniju aktivnost izdvajamo radove na izgradnji Skloništa za nezbrinute životinje sa higijenskim servisom.

U tijeku je prikupljanje prijedloga, primjedbi, mišljenja i sugestija na Nacrt Odluke o lokalnim i nerazvrstanim cestama na području općine Travnik. Važnost ove Odluke je u stvaranju pretpostavki za uređenje oblasti upravljanja, izgradnje, rekonstrukcije, sanacije i održavanja, uređenja i financiranja kao i nadzora na lokalnim i nerazvrstanima cestama. Ova Odluka je i preduvjet za obračun i naplatu naknade za preomjernu uporabu lokanih cesta.

Čišćenjem korita Lašve u užoj gradskoj zoni započelo uređenje vodotoka kao i uklanjanje divljih deponija.

Na istoj relaciji, uz vodotok Lašve izvršiće se rekonstrukcija, zaštita i farbanje zaštitne ograde.

Komunalni redari svojom aktivnošću svakodnevno rade na identifikaciji neodgovornog ponašanja i nezakonitog odlaganja građevinskog otpada i komunalnog smeća, posebno od strane pravnih lica. Poduzet je niz mjera zbog kojih su uključeni i inspekcijski organi. Pored ovih aktivnosti radi se svakodnevno i na identifikaciji i uklanjanju nelegalnih priključaka na javnu rasvjetu.

Započeo je obilazak mjesnih zajednica u cilju snimanja stanja u oblasti redovnog održavanja lokalnih cesta. U tijeku je postupak javnih nabavki za izbor izvođača radova.

Intenzivno se provode radovi na redovnom održavanju javne rasvjete. Ovom prilikom obavještavamo građane da postoji niz problema u opterećenosti mjernih mjesta zbog čega Služba vodi niz aktivnosti na vanrednim poslovima zamjene elektro satova na mjernim mjestima zbog čega molimo građane za strpljenje jer ulažemo ogromne napore na uređenju ove oblasti vodeći računa i o ograničenim finansijskim sredstvima.

Započete su i aktivnosti na redovnom  odžavanju javnih i javnih zelenih površina koje vode komunalna preduzeća kojima su povjereni ovi poslovi.

S distributerom toplotne energije „Unis-energetika“ vrši se usklađivanje Pravilnika o općim i tehničkim uslovima isporuke toplotne energije i Tarifnog pravilnika.

U tijeku je priprema aktivnosti na uključivanju građana u projekte društvene odgovornosati ,koji su ove godine bazirani na održavanje i očuvanje vodotoka, šumskih resursa i dječijih igrališta.

Napravljen Eleborat o parking prostorima a procese uspostave istih vodiće Javno preduzeće JP „Stan“ sa nadležnim općinskim službama.

U tijeku je priprema Programa utroška sredstava „Transfer-Poticaj šumama u skladu sa Zakonom o šumama „ za 2022.godinu koji treba usvojiti Općinsko vijeća. Ovaj Program predstavlja način raspodjele naknade za korištenje državnih šuma koja pripada Općini Travnik a koristi se za održavanje infrastrukture na područjima  u kojima se u 2022.godini eksploatiše šuma.

U tijeku je postupak javne nabavke za kupovinu i postavljanje autobusnih nadstrešnica. Ovo je aktivnost koju Služba počinje ove godine i stu će nastaviti u narednim godinama.

Intenzivno se radi na prebacivanju podataka GIS –sistema na Cloud prostor čime ćemo konačno i građanima omogućiti ONLINE pristup podacima iz ove baze podataka.

Ovom prilikom molimo građane za suradnju, posebno sa komunalnim redarima i pozivamo sve, koji  trebaju bilo kakve informacije iz nadležnosti ove Službe da nas kontaktiraju :

https://opcinatravnik.com.ba/ba/izdvojeno/servis-48h

276954440_279966697632420_1473100100697140955_nv

 

277385984_3121234791458306_5448074700184715631_n

277258281_656600775631181_1358367510184955672_n

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa